Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care se urmează să înlocuiască, începând din 2016, formularul 220 „Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit”, pe care trebuie să îl depună persoanele care realizează venituri din activităţi independente. Printre altele, contribuabilii vor avea la dispoziţie mai mult timp pentru depunerea formularului fiscal.

Formularul 220 „Declaraţie privind venitul estimat/norma de venit” va fi înlocuit cu o nouă variantă începând cu data de 1 ianuarie 2016, odată cu prevederile noului Cod fiscal şi a noului Cod de procedură fiscală, se arată într-un proiect de ordin lansat recent de Fisc în dezbatere publică.

Potrivit referatului de aprobare al proiectului de act normativ, schimbările privesc atât modelul şi conţinutul formularului, cât şi instrucţiunile de completare a acestuia.

Declaraţia 220 va fi utilizată, ca şi până acum, în trei situaţii, după cum urmează:

  • declararea veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza în anul de impunere; 
  • exercitarea opţiunii privind modificarea modului de determinare a venitului net;
  • recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit şi contribuţii sociale, potrivit legii.

Acest ultimul punct a fost completat, faţă de varianta iniţială a instrucţiunilor de completare a declaraţiei 220, cu menţiunea că informaţiile completate vor fi folosite atât la recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit, cât şi pentru cele cu titlu de contribuţii sociale.

În plus, de la 1 ianuarie 2016, declaraţia va fi depusă şi de către persoanele fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, se arată în instrucţiunile de completare ale formularului 220, care urmează să fie folosit începând de luna viitoare. Aceste persoane vor completa formularul în vederea stabilirii plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate.

Când se va depune formularul de venit 220

Proiectul de act normativ al Fiscului prevede că, de la 1 ianuarie 2016, datele de depunere a formularului 220 vor fi modificate. Astfel, în funcţie de categoria de persoane care sunt obligate să completeze documentul fiscal, acesta se va depune la Fisc astfel:

  • în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data începerii activităţii, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole impuse în sistem real, venituri din silvicultură şi piscicultură şi care încep o activitate în cursul anului fiscal;
  • în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data încheierii contractului între părţi, odată cu înregistrarea acestuia la organul fiscal competent, în cazul contribuabililor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr de până la 5 contracte de închiriere, inclusiv;
  • pentru fiecare an fiscal, până la data de 31 ianuarie inclusiv, pentru anul în curs, sau în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data producerii evenimentului dacă persoanele fizice încep să realizeze venituri în cursul anului după data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere, inclusiv;
  • în termen de 30 zile (nu 15 zile, ca în prezent) de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între 1 şi 5 camere inclusiv, impuşi pe baza normelor de venit, şi care, în cursul anului fiscal, depăşesc numărul de 5 camere de închiriat;
  • până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente impuse pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro, şi care au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real, începând cu anul fiscal următor;
  • până la data de 25 mai a anului de impunere, odată cu declaraţia privind venitul realizat, în cazul contribuabililor care, în anul anterior, au realizat pierderi şi cei care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal, precum şi cei care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior.
  • în termen de 30 de zile de la data încadrării în categoria persoanelor fizice care realizează venituri din pensii provenite dintr-un alt stat, cu respectarea prevederilor legislaţiei europene aplicabile în domeniul securităţii sociale, precum şi a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte.

Un nou tip de venit, introdus în declaraţia de venit 220 

Ca şi până acum, formularul 220 în care se declară venitul estimat sau norma de venit va fi completat şi depus de persoanele fizice care realizează, în mod individual sau într-o formă de asociere, venituri în bani şi/sau în natură din România, supuse impozitului pe venit, provenind din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, activităţi agricole impuse în sistem real, silvicultură şi piscicultură.

Ca o noutate, în instrucţiunile de completare a declaraţiei 220 apare o notă destinată persoanelor fizice cu handicap grav ori accentuat. Mai precis, începând din 2016, în cazul în care aceste persoane realizează venituri din activităţi independente, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură şi sunt scutite de la plata impozitului pe venit, ele vor avea totuşi obligaţia să îşi declare veniturile prin intermediul acestui document fiscal.

Potrivit referatului de aprobare al proiectului de ordin al Fiscului, noua variantă a declaraţiei 220 prevede eliminarea tipului de venit din activităţi comerciale şi introducerea tipului de venit din activităţi de producţie, comerţ, prestări servicii. În plus, profesiile libere îşi schimbă denumirea, de la 1 ianuarie 2016, în profesii liberale.

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente din mai multe surse vor depune câte o declaraţie pentru fiecare sursă.

SURSA:http://www.avocatnet.ro/