Plafonul pentru programul ‘Prima Casă’ se suplimentează cu 200 de milioane de lei în acest an, iar de anul viitor va fi modificat, astfel că plafonul total de garanţii va fi redus la 1,5 miliarde de lei, iar marja de dobândă, aplicată peste ROBOR, scade de la 2,5% la 2%, a anunţat vineri ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

„Pentru ‘Prima Casă’ vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, şi în condiţii actualizate de cost, de rata dobânzii, adică ROBOR plus 2%”, a explicat Anca Dragu.

În ceea ce priveşte impactul pe care Legea privind darea în plată l-ar putea avea asupra creditelor contractate prin acest program, reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun că va fi foarte mic, având în vedere că rata de neperformanţă pe acest program este de doar 0,1% — 0,2%.

Celelalte condiţii de creditare rămân neschimbate, inclusiv avansul de 5%, au mai spus oficialii din Finanţe.

În prezent, plafonul total de garanţii acordate de stat în cadrul programului este de 2,6 miliarde de lei, la care se vor adăuga cele 200 de milioane anunţate pentru acest an.