Avantajul preţurilor mai mici la energia electrică faţă de alte state europene este anulat de salariile mici ale românilor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul carburanţilor, unde românii ocupă locul nouă la nivel global în funcţie de efortul pe care trebuie să-l depună pentru a cumpăra un litru de benzină raportat la câştigurile zilnice, potrivit Bloomberg.

Potrivit statisticilor europene valabile pentru prima jumă­tate a acestui an, România ocupa locul 22 la nivelul celor 28 de state membre ale UE în ceea ce priveşte preţul plătit pe kWh de o gospodărie. Astfel,  cu un preţ pe kWh de 0,1303 euro, cu toate taxele incluse, România era în faţa unor state precum Estonia, Cehia sau Ungaria, ţară în care România chiar exportă energie, dar mult în urma unor pieţe precum Danemarca (0,3068 euro pe kWh), Germania (0,2951 euro ep kWh) şi Italia (0,2450 euro pe kWh).

Chiar dacă preţurile duc România la coada clasamentului în ceea ce pri­veşte valoarea facturii la energie, efortul pentru a o achita propulsează piaţa locală spre vârful clasamentului din cauza salariilor mici.