Dacă ai maşină, din ianuarie s-ar putea să plăteşti mai mult cu cel puţin 20% pentru asigurarea civilă obligatorie, fără de care nu poţi ieşi în trafic.

Cum sunt multe accidente pe şosele, iar banii asigurătorilor nu sunt suficienţi ca să acopere toate daunele, anul viitor va veni cu nou val de scumpiri pe piaţa poliţelor obligatorii.

Motivele invocate de asigurători sunt problemele financiare cu care se confruntă, dar şi implementarea unor noi standarde europene privind majorarea capitalului firmelor de asigurări.

Tarifele RCA au crescut deja chiar şi cu până la 200% în unele cazuri, situaţie generată (mai ales) de falimentul celei mai mari companii de asigurări, Astra. Jumătate din cele zece companii care vând poliţe RCA au anunţat deja Autoritatea de Supraveghere Financiară că vor creşte tarifele de anul viitor.

Problemele financiare ale companiilor de asigurări se ţin lanţ. După Astra, o altă societate, Euroins, a intrat în vizorul autorităţilor. Euroins, care deţine 1,18 milioane de poliţe RCA, are la dispoziţie un an pentru a-şi restabili situaţia financiară.

Între timp, acţionarii trebuie să vină cu bani de acasă pentru a acoperi eventualele daune pe care le-ar avea de plătit compania. Şi nici Carpatica nu se simte prea bine.