Şeful Volkswagen pare să fi pierdut încrederea acţionarilor şi urmează să fie demis din funcţie, scrie presa germană. Gigantul auto german a recunoscut că 11 milioane de maşini livrate în toată lumea sunt dotate cu un sistem ce permite „păcălirea” testelor legate de emisia de noxe

Mandatul de opt ani al lui Martin Winterkorn în fruntea celui mai mare producător european de maşini pare că se apropie rapid de final, din cauza scandalului testelor de poluare. Managerul în vârstă de 68 de ani şi-a cerut scuze pentru ceea ce el numeşte „un comportament greşit” al companiei pe care o administra.

„Îmi pare nespus de rău că am înşelat încrederea. Îmi cer scuze în toate modurile posibile de la clienţi, autorităţi şi de la întreaga opinie publică pentru comportamentul nostru greşit”, a declarat Martin Winterkorn, director general al Volkswagen.

Cel puţin 25 de procese colective au fost declanşate în Statele Unite de către clienţi Volkswagen nemulţumiţi de faptul că au fost înşelaţi. Agenţia de mediu din California urmează să testeze şi motoarele diesel cu şase cilindri care echipează unele modele Porsche şi Audi, ca să vadă dacă respectă normele.

Valoarea de piaţă a Volkwagen a scăzut dramatic de la începutul scandalului. Preţul unei acţiuni a companiei la bursa de la Frankfurt a scăzut cu peste 36 la sută faţă de săptămâna trecută: de la 170 de euro, la 108 euro. De asemenea, şi companiile care aprovizionează Volkswagen au început să sufere. Analiştii consideră că pierderile de la bursă pot fi mai mari decât eventualele amenzi pe care le-ar primi producătorul german.

Digi 24