Intrarea în plată a primilor pensionari din "generaţia decreţeilor" va reduce pensia acordată de stat de la 36% din ultimul salariu, in prezent, la 24% în anul 2032, a declarat preşedintele asociaţiei pensiilor private (APAPR), Raluca Tintoiu.

"APAPR a facut un studiu în anul 2012 şi a încercat să previzioneze evoluţia pensiei publice şi modul în care fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) o suplimentează pe aceasta. Dupa calculele noastre, pensia publica reprezinta in prezent 36% din ultimul salariu si acest procent va descreste semnificativ in anul 2032, cand prima cohorta semnificativa din "generatia decreteilor" va intra in plata pensiei. Estimam ca rata de inlocuire a pensiei publice va scadea la 24% in anul 2032 si va ajunge la 15% in anul 2042", a afirmat Tintoiu.

Ea a adaugat ca Pilonul II, lansat in 2008, incearca sa suplimenteze veniturile viitorilor pensionari si, conform calculelor asociatei, sa aduca un plus de 10% in rata de inlocuire, respectiv o treime din pensia publica pe care statul o va acorda viitorilor pensionari.

"Studiul este in curs de reactualizare. Din pacate, ma indoiesc ca rezultatele vor fi mai bune decat ce s-a obtinut in 2012", a mai spus presedintele APAPR.

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice, Ileana Ciutan, a spus ca rata de inlocuire a venitului salarial cu pensia publica se situeaza la 45%.

Potrivit datelor APAPR, sistemul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III) detine active de 4,25 miliarde de euro.

"94% din investitiile efectuate de fondurile de pensii au efectuat plasamente in Romania, cu un profil de risc redus, respectiv 75%-80% in instrumente cu risc scazut. Fondurile de pensii detin 11% din titlurile de stat ale Romaniei.De asemenea, fondurile de pensii private detin plasamente de 700 milioane de euro pe piata de capital si asigura peste 10% din lichiditatea medie a Bursei de Valori Bucuresti, avand un rol crucial in succesul ofertelor publice recente", a spus presedintele APAPR.

Potrivit datelor asociatiei, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se situeaza la 11,2% de la momentul lansarii, in mai 2008. In cazul Pilonului III, lansat in mai 2007, acest indicator a atins 8,2%.

Pe Pilonul II activeaza 8 fonduri, care numara 6,2 milioane de participanti, cu active nete de 17,8 miliarde de lei, din care 3,6 miliarde de lei reprezinta castigul net din investitii. Cu 10 fonduri, Pilonul III are 337.000 de participanti si active nete de 975 milioane de lei.