Hidroelectrica va scoate la licitaţie 32 de microhidrocentrale, cu un discount de 20%, a anunţat Remus Borza, administratorul judiciar al companiei de stat

La prima licitaţie, organizată în luna mai a acestui an, Hidroelectrica a vândut doar două unităţi. Una dintre microhidrocentrale, denumită Călugăriţa şi amplasată pe râul Valea lui Stan din judeţul Argeş, a fost cumpărată de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Potrivit ZF, cealaltă unitate, Vlădeşti, din bazinul râului Olăneşti, judeţul Vâlcea, a fost adjudecată de firma Roski Air Service. Preţurile de pronire ale acestor două microhidrocentrale au fost de 1,7 milioane lei, respectiv 2,2 milioane de lei.

„Sunt 32 de microhidrocentrale care vor fi scoase la vânzare prin licitaţie publică undeva în a doua decadă a lunii noiembrie. Puterea instalată, cu aproximaţie, a celor 32 de microhidrocentrale este în jur de 25 de MW. Hidroelectrica sper să obţină un preţ, sigur, la modul ideal, dacă se vor vinde toate, în jur de 70 de milioane de lei. Faţă de ultima licitaţie, la care am reuşit să vindem doar două microhidrocentrale, preţul de pornire la licitaţia din noiembrie va fi redus cu 20%", a declarat Borza, citat de Capital.

Pe lângă cele rămase nevândute de la ultima licitaţie vor fi scoase la vânzare pentru prima dată alte două microhidrocentrale, acestea având preţ întreg.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, cu o cotă de piaţă de 30%. Compania a înregistrat un profit de 725 milioane lei, în primul semestru din acest an, cu 42% mai mare decât cel din perioada similară din 2014.