Numărul milionarilor din Marea Britanie este în creştere, potrivit unui studiu realizat de banca Barclays, care a constatat că unul din 65 de adulţi britanici face parte din această categorie, cu 41% mai mulţi faţă de acum cinci ani, relatează Reuters.

Avansul preţurilor locuinţelor şi al cotaţiilor bursiere după criza financiară din 2007 a dus la creşterea numărului milionarilor cu 212.000, la 717.000, potrivit indicelui de prosperitate calculat de Barclays.

"Marea Britanie devine mai prosperă...şi fiecare regiune înregistrează creşteri ale numărului de persoane bogate", a arătat Akshaya Bhargava, director general al Barclays Wealth and Investment Management.

Toate regiunile sunt mai bogate ca acum cinci ani, iar cele de la coada indicelui, precum Wales şi North East, beneficiază de cele mai mari creşteri proporţionale.

Cu toate acestea, are loc o amplificare a decalajului între sud-estul Marii Britanii şi restul ţării, ponderea milionarilor care locuiesc în Londra şi regiunea de sud-est crescând în ultimii cinci ani de la 46% la 52%.

"Trebuie să recunoaştem că această prosperitate nu este răspândită uniform la nivelul Marii Britanii, unele regiuni înregistrând încă un nivel ridicat al şomajului şi al insolvenţelor", a spus Bhargava.

În Londra, centrul economic al Marii Britanii, locuiesc 191.000 de milionari, mai mulţi decât numărul cumulat al milionarilor din Wales, Scoţia, Irlanda de Nord şi nordul Angliei, cei din capitală fiind proprietarii celor mai scumpe locuinţe din ţară.

Cu toate acestea, studiul Barclays avertizează că lipsa locuinţelor cu preţuri accesibile poate fi un posibil obstacol pentru dezvoltarea viitoare a Londrei.

Pe ansamblu, creşterea averilor din ultimii cinci ani este peste estimările Barlcays referitoare la avansul pe termen lung a numărului de milionari, studiul anticipând o încetinire a acestuia în următorii 10 ani la un ritm de 9% până în 2025.