Brazilia şi Columbia, cele mai mari ţări exportatoare de cafea (verde, neprăjită) au livrat pe piaţă cantităţi mai mari cu 20%, respectiv 32%, în prima jumătate a anului (respectiv pe primele cinci luni), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, cafeaua s-a ieftinit la bursele de mărfuri, preţul ajungând cu 61% mai jos faţă de maximul ultimilor 14 ani, înregistrat în 2011, potrivit Bloomberg.

Firmele producătoare de cafea din Brazilia se grăbesc să crească volumul exporturilor pentru a profita de slăbirea realului, moneda naţională a ţării.

Fenomenul a declanşat ieftinirea cafelei, preţul contractelor de livrare la termen en gros a cafelei neprocesate urmând să scadă cu 11% până la sfârşitul anului, urmând să ajungă la 1,08 dolari americani pe livră (o livră = 0,4536 kg), potrivit analiştilor consultaţi de Bloomberg.

Preţul cafelei a scăzut în acest an cu 16%, până la 1,214 dolari / livră. Diferenţa s-a văzut, însă, mai ales în creşterea profiturilor companiilor care vând cafea cu amănuntul, deja preparată. Starbucks, cel mai mare lanţ de cafenele, va raporta o creştere de 21 % a profitului  în trimestul încheiat în 30 iunie.

Exporturile vor continua să crească atâta vreme cât producătorii vor consuma din stocuri, atunci când  se va simţio efectul scăderii producţiei. Culturile de cafea au un ciclu de doi ani şi, în acest an agricol, arborii de cafea vor intra în faza inferioară de randament.

Pe de altă parte guvernul brazilian ar putea continua intervenţiile pe piaţă, pentru a stopa scăderea preţului, prin subvenţii destinate investiţiei în plantaţii şi în capacitatea de stocare