Absolvenţii de studii superioare care au susţinut licenţa în luna iulie şi nu şi-au găsit un loc de muncă şi nici nu urmează o altă formă de învăţământ, se califică pentru un ajutor de şomaj de 250 de lei pe lună.

„Indemnizaţia de şomaj se acordă pe o perioadă de 6 luni şi este în cuantum de 250 de lei lunar. Bineînţeles, indemnizaţia se dă doar celor care nu îşi găsesc un loc de muncă. Conform Legii nr.76/2002, absolvenţii au la dispoziţie 60 de zile pentru a-şi depune dosarele, începând cu 1 august până la 30 septembrie”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Ilfov.

Pentru a beneficia de ajutor de şomaj de la stat, absolvenţii trebuie să deţină diploma de absolvent cu licenţă şi să nu urmeze o altă formă de învăţământ, inclusiv master.

Documentele necesare înscrierii în baza de date a AJOFM sunt: copii după cartea de identitate, diplomă de licenţă sau adeverinţă de absolvire (original sau copie legalizată), adeverinţă medicală din care să rezulte că este apt pentru muncă, adeverinţă fiscală eliberată de organele financiare teritoriale care să dovedească veniturile proprii impozabile şi un dosar plic.

Amintim că, potrivit legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ au dreptul să ceară indemnizaţia de şomaj, potrivit legii, dacă nu reuşesc să se angajeze în două luni de la absolvire. În anumite condiţii, aceştia mai pot avea parte şi de alte beneficii, cum ar fi primele de încadrare sau cele de mobilitate.

Indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi este o sumă fixă lunară, acordată pentru jumătate de an, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). În 2015, ISR-ul este de 500 de lei, în consecinţă indemnizaţia este de 250 de lei, arată avocatnet.ro.

Conform sursei citate, persoanele care primesc îndemnizaţia de şomaj au şi obligaţii, nu doar beneficii. Astfel, absolvenţii trebuie să caute activ un loc de muncă şi să se prezinte lunar la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistraţi, pentru a fi sprijiniţi în vederea angajării. Totodată, aceştia trebuie să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională pe care le oferă agenţia.

Potrivit ANOFM, în prezent în România sunt 55.279 şomeri cu vârsta sub 25 de ani.