Volumul producţiei agricole a atins maximul ultimului deceniu anul trecut, însă în 2015 sectorul de profil trece printr-o perioadă nefastă din cauza secetei care durează de săptămâni şi a temperaturilor de peste 35 de grade care pârjolesc culturile.

Ministerul Agriculturii refuză să ofere date pe motiv că nu vrea să influenţeze preţul cerealelor, având în vedere că la grâu perioada secerişului este pe final, dar marii jucători susţin că avem de-a face cu „un dezastru“.

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agri­coli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, susţine că la nivelul întregii ţări seceta cauzează în acest an producţii mai mici cu 20 - 30% la floarea-soarelui, cu 25% la grâu şi cu peste 50% la porumb, iar cea mai afectată zonă este cea a Moldovei, unde, la unele culturi pierderile se ridică la 100%.

Micii producători au aceleaşi probleme. În comuna Matca din judeţul Galaţi, renumită pentru legumele sale, producţia este cu 10% mai mică faţă de 2014, iar în comuna doljeană Dăbuleni situaţia este identică în privinţa culturii de pepene.

Agricultura a adus 32 miliarde de lei anul trecut, contribuind cu 4,7% la PIB şi având o influenţă de 0,1% la creşterea economică de 2,8%.