FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană au fost la un pas să rupă acordul cu România, potrivit unor surse Digi24, deoarece noul Cod fiscal ar duce la un deficit peste cel convenit cu creditorii.

Sursele spun că FMI, CE şi Banca Mondială urmau să denunţe astăzi acordul pe care îl au cu România, dar au ales să nu facă acest lucru din cauza crizei din Grecia.

Din evaluarea creditorilor internaţionali, măsurile din noul Cod fiscal, care urmează să intre în vigoare din 2016, vor duce la deficit excesiv. Astfel, Româniar ar putea depăşi ţinta de deficit convenită cu creditorii internaţionali, de 3% din PIB.

Denunţarea acordului de către FMI este o măsură excepţională. „Acordul va muri natural”, spun sursele Digi24. Creditorii internaţionali sunt acum mult mai precauţi, în contextul crizei din Grecia.

România are cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro care expiră în luna septembrie. Autorităţile de la Bucureşti au considerat acest acord drept unul preventiv şi nu au accesat aceste fonduri. Scopul acordului este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare, dar şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Acesta este cel de-al treilea program de creditare pe care România la încheiat cu finanţatorii internaţionali din 2009.

Mâine, preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, pentru a discuta de Codul fiscal. Termenul pentru promulgarea legii Codului fiscal expiră într-o săptămână.