Rafinăria Lukoil din Ploieşti a fost căpuşată ani la rând de către propriul acţionar majoritar. Procurorii susţin că ruşii au folosit mai multe metode prin care şi-au decapitalizat filiala din România, spălând în total peste 2 miliarde de euro. Banii sifonaţi din România au traversat mai multe state europene ca să ajungă, în final, la companii offshore. Prin acest circuit, arată procurorii, ruşii au evitat plata impozitelor în Uniunea Europeană, mutând profiturile în paradisurile fiscale.

Primul palier al fraudei îl reprezintă contractele comerciale păguboase dintre rafinărie şi alte filiale ale grupului Lukoil.

Potrivit anchetatorilor, operaţiunile s-au derulat în ultimii ani cu o companie elveţiană, Litsaco SA – traderul asumat al grupului, manageriat chiar de directori ai Lukoil – dar şi cu mai multe companii offshore apropiate Lukoil. Au câştigat doar intermediarii, la ambele capete ale fluxului comercial: livrau ţiţei la suprapreţ şi-l cumpărau apoi rafinat sub costul de producţie. Astfel de contracte păguboase cu sateliţii proprii au menţinut permanent rafinăria Lukoil din Ploieşti într-o stare de faliment indus, în care statul nu a încasat impozitele cuvenite.

Stoarsă de bani, filiala românească a Lukoil a fost obligată să apeleze la împrumuturi pentru care a plătit dobânzi de sute de milioane de euro. Iar împrumuturile au venit “în familie”.

Cei mai mulţi bani, aproape 1,6 miliarde de euro, au fost scoşi din rafinăria românească sub forma unor rambursări de împrumuturi către acţionarul majoritar înregistrat în Olanda: divizia Lukoil Europe Holdings care deţine 97% din Petrotel-Lukoil România.

În acte, pretextul împrumuturilor a ţinut de dezvoltarea societăţii din Ploieşti. Apoi, în paralel, ruşii susţineau că îşi capitalizează filiala locală cu sute de milioane, dar banii erau deturnaţi rapid, uneori chiar în aceeaşi zi, luând drumul invers spre firma-mamă. Toate aceste tranzacţii se făceau cu o mare viteză. În total, în perioada 2011 – 2014, rafinăria ploieşteană a făcut plăţi externe în valoare de 15,5 mld de euro şi încasări de 11,2 mld de euro. Banii s-au plimbat exclusiv în interioul grupului Lukoil, fiind eludate taxele datorate statului.

În plus, investiţiile asumate oficial, prin care ruşii au justificat transferurile bancare, nu s-au regăsit în bilanţurile firmei ce ar fi trebuit capitalizată.

Concluzia procurorului de caz sună în felul următor: „(…)Prin circuitul sumelor de bani intrate şi transferate prin conturile Petrotel deţinute în România şi Olanda, conturile din Marea Britanie ale furnizorului de materie primă Litasco SA Geneva şi conturile din Letonia şi Estonia ale societăţilor offshore […] s-au spălat peste două miliarde de euro, în principal cu scopul de a nu se realiza profit în statele Uniunii Europene, ci în state unde sistemul fiscal este relaxat sau state gen paradisuri fiscal.”

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au pus în mişcare acţiunea penală pentru tranzacţiile din perioada 2011-2014 ale rafinăriei Petrotel. Cu toate acestea, în ultimele două şedinţe AGA ale firmei care administrează rafinăria, ruşii au continuat să folosească acelaşi mecanism financiar.

Sunt anchetaţi Andrei Raţă, Dan Dănulescu, Dorel Duţu, Yuri Erogov şi Alexey Voinstev, toţi în conducerea Lukoil România.

Totodată, o sumă de peste 2 mld de euro a fost blocată în conturile Lukoil din Olanda şi Marea Britanie ca măsură asiguratorie.

RISE PROJECT