Leul a reacţionat la criza grecească. Moneda a pierdut aproape o jumătate de ban în faţa euro, BNR a stabilit ieri un curs de referinţă de 4, 48 lei pentru moneda europeană. Leul s-a depreciat însă şi mai mult faţă de dolar. Pentru că aproximativ o treime din bunurile vândute la noi în ţară sunt cumpărate în moneda americană, românii vor plăti mai mult pentru electronice, haine şi chiar unele fructe şi legume. Mai mult, dolarul se va menţine peste nivelul de 4 lei şi în următoarele luni, spun specialiştii.

Produsele din carne ar putea avea şi ele un preţ mai ridicat. Furajele folosite pentru hrana animalelor vor fi mai scumpe.

Vor costa mai mult şi legumele şi fructele pe care românii le pun în coşurile de cumpărături. Doar din Iordania importăm produse în valoare de 3 milioane de dolari. Dolarul mai scump le aduce însă un avantaj celor care vând produse pe pieţele din afara Uniunii Europene.

România este pe locul patru în topul marilor exportatori de ovine şi carne din rândul statelor comunitare, iar în ţările arabe ajung 4 milioane de miei.

Totodată, ţara noastră este al zecelea mare exportator de grâu din lume. În Egipt, Coreea de Sud sau Libia ajung peste 3,1 milioane de tone de grâu anual, adică trei sferturi din totalul vânzărilor.

Digi 24