Ploile în exces din America şi seceta din Europa şi Canada au stârnit cea mai accelerată creştere a preţurilor în cazul grâului şi al porumbului, scrie Bloomberg. Preţul grâului a ajuns la 5,83 de dolari pe bushel, nivel ce a mai fost antins ultima dată în urmă cu 5 ani în cazul grâului, şi în urmă cu 6 ani în cazul porumbului

În Chicago, contractele la termen pentru grâu au crescut cu 15%, intrând pe o piaţă în creştere. Porumbul a urcat şi el cu 9,4%, în timp ce grâul a crescut cu 8,7% pe pieţe bursiere din Paris. Totodată, soia îşi păstrează avântul de creştere, înregistrat încă din octombrie 2014.

În timp ce ploile din America afectează calitatea cerealelor, câmpurile din Franţa şi Canada sunt uscate de căldură. În acelaşi timp în zona Oceanului Pacific El Nino, un curent ce produce pe tot globul procese meteorologice ieşite din comun, riscă să ducă producţiile de grâul din Australia la cel mai mic nivel din ultimii 8 ani, potrivit Băncii Naţionale din Australia.

În opinia lui Gordon Linn, preşedintele Linn & Associates din Chicago, vremea capricioasă poate provoca multe daune, de aceea s-a creat multă panică în piaţă. “Pieţele legate de vreme sunt volatile”, a completat acesta.

Contractele la termen cu scadenţa în septembrie au crescut cu 5,6% şi au atins un preţ de 5,68 de dolari pe bushel, în Chicago. În acelaşi timp, contractele futures au urcat cu 2,5%, la 3,9 dolari pe bushel. Preţul a ajuns la cel mai înalt nivel din martie. Cerealele au înregistrat cele mai mari creşteri din ultimele 8 luni.

Pe de altă parte, culturile din Europa şi Canada nu au parte de suficientă ploaie ceea ce va duc la o reducere a randamentelor. Recoltarea cerealelor va întârzia în Sakatchewan şi Alberta, cele mai mari regiuni unde este plantat grâul.

În Franţa, cel mai mare producător de cereale din Europa, temperaturile maxime din sudul şi centrul ţării depăşesc 35 de grade Celsius.

Conform indicelului care măsoară cotaţiile mărfurilor agroalimentare din pieţele internaţionale calculate de Goldman Sachs şi Standard & Poor’s şi preluat de stockcharts.com, preţurile au scăzut ,în primele 6 luni, din 2015 cu 2,68%, faţă de aceeaşi perioadă din 2014 când cotaţiile au crescut cu 4,67%.