Lavanda, o plantă care a vândut milioane de parfurmuri în întreaga lume şi a făcut renumite dealurile din Provence din sud-estul Franţei, a început să fie cultivată şi în România. Este o cultură care poate aduce venituri de până la 5.000 de euro pentru fiecare hectar, aşa că unii agricultori români au renunţat la culturile de grâu şi porumb pentru lavandă, informează digi24.ro.

În urmă cu 3 ani, Simona Ţiripa a decis să renunţe la culturile de cereale şi să planteze lavandă pe terenul său din Scorţaru Vechi, un sat aflat la nici 20 de km de Brăila. A cumpărat seminţele din Italia, cu aproximativ 30.000 de lei. Anul acesta speră să obţină aproape trei tone de lavandă verde, adică undeva la o tonă de floare uscată. De pe urma acesteia ea speră să obţină un profit de aproximativ 20.000 de lei.

„Dacă totul merge bine, în special pentru desfacere, de ce nu, agreăm ideea de extindere, de distilare a lavandei pentru obţinerea uleiului”, a povestit pentru postul de televizune Simona Ţiripa.

În Timişoara, cultivatorii de lavandă au început deja să facă profit. Acum 5 ani, dupa o excursie în Toscana unde s-au îndrăgostit de lavandă, soţii Panait au renunţat la posturile lor în multinaţionale. Au început cu o cultură de puţin peste un hectar, iar acum au deja peste 40 de hectare.

Ei vând lavanda firmelor din industria farmaceutică.

„Undeva între 2.000 şi 5.000 de euro un venit strict de pe cultură de un hectar dacă se orientează en-gros. Noi încercăm şi en-detail, sunt nişte bani în plus lângă”, a explicatTudor Panait pentru digi24.ro.

Agricultorii spun că întreţinerea acestor culturi nu este grea deloc deoarece planta este rezistentă atât la căldură mare, cât şi la ploi.