Cererile unice de plată au fost depuse până în prezent de 880.000 de beneficiari pentru o suprafaţă de circa 8,7 de milioane de hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare câte am avut anul trecut, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„15 iunie a fost ultima zi de depunere a cererilor la APIA fără penalităţi, conform regulamentelor europene. Cererile se mai pot depune până pe 9 iulie, dar cu penalităţi de 1% pe zi. Până în prezent, comparativ cu anul trecut, avem 880.000 de beneficiari care fie au înregistrat şi închis cererile, fie cererile au fost digitizate, pe o suprafaţă de 8,6 — 8,7 milioane hectare, comparativ cu 9,8 milioane hectare câte am avut anul trecut. Suntem aproape, dar nu la nivelul la care mi-aş fi dorit. Să vedem ce se va întâmpla, pentru că sunt foarte multe solicitări, dar care vor veni, probabil, şi după 15 iunie”, a subliniat şeful MADR.

Acesta le-a mulţumit colegilor din teritoriu care au lucrat în toate weekend-urile începând de la 1 mai pentru a prelua solicitările fermierilor, regretând incidentul de la Satu Mare, unde un angajat al APIA a decedat.

Le mulţumesc colegilor din ţară care au făcut un efort şi au lucrat de la 1 mai, poate chiar dinainte, în fiecare weekend. Efortul de activitate al angajaţilor din APIA nu îl are nicio o altă categorie din administraţie, se munceşte foarte mult, în stres extraordinar şi iată că s-a ajuns şi la o astfel de situaţie pe care o regret”, a menţionat ministrul Agriculturii.

Întrebat dacă Traian Băsescu a depus cererea de subvenţie pentru terenul de la Nana, şeful MADR a precizat că nu a monitorizat acest lucru, însă a confirmat că fostul preşedinte este un „fermier disciplinat pentru că a depus şi anul trecut”.

Nu i-am monitorizat domnului Băsescu cererea, dacă a depus sau nu anul acesta, dar eu am văzut că este un fermier disciplinat pentru că a depus şi anul trecut. Nu ştiu dacă domnia sa, ci mă refer la societatea care lucrează. Repet, nu domnul Băsescu este cel care lucrează direct terenul respectiv, ci o societate, iar potrivit regulilor europene cel care primeşte subvenţia este cel care exploatează terenul”, a adăugat ministrul Agriculturii.