Turcia va începe lucrările de construcţie la porţiunea terestră a gazoductului Turkish Stream numai după ce partea rusă va furniza autorităţilor de la Ankara informaţii mai detaliate privind coordonatele viitoarei conducte, a declarat joi ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, transmite RIA Novosti, potrivit Agerpres.

"Turcia a cerut Rusiei informaţiile necesare. Am primit un răspuns însă acesta este incomplet la mai multe puncte şi de aceea s-a luat decizia de a solicita un nou studiu mai detaliat din partea Rusiei", a spus Yildiz.

Acesta a precizat că Turcia are nevoie de mai multe detalii cu privire la locul în care secţiunea de 190 de kilometri a viitoarei conducte va trece acum pe teritoriul Turciei. Conform fostului proiect, South Stream urma să treacă pe teritoriul Bulgariei. Yildiz a subliniat că lucrările de construcţie la Turkish Stream vor putea demara numai după ce această chestiune va fi soluţionată.

Luna trecută, un director de la Gazprom a anunţat că în prima jumătate a lunii iunie grupul rus va începe să amplaseze conducte în Marea Neagră pentru viitorul gazoduct Turkish Stream.

Anterior, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream, urmând în schimb să construiască o conductă submarină cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. O mare parte din conducta Turkish Stream, aproximativ 660 de kilometri, va fi construită pe ruta din Marea Neagră planificată pentru South Stream.

Viitoarea conductă Turkish Stream va traversa Marea Neagră pentru a ajunge până la graniţa dintre Turcia şi Grecia, de unde ar putea să ajungă la consumatorii din sudul Europei.