Firmele care participă la licitaţiile pe bani publici vor fi obligate să prezinte procese verbale din care să reiasă că şi-au plătit, în trecut, subcontractanţii, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri Cătălin Beciu.

El a afirmat se vor elimina astfel situaţiile în care firmele care câştigă licitaţii publice, avânsând cele mai mici preţuri, nu plătesc ulterior subcontractorii.

"Am venit cu un model: ce-ar fi ca printre criteriile de eligibilitate pentru participarea la o licitaţie pe bani publici contractorul general să prezinte un proces verbal de bune practici încheiat între el şi toţi subcontractanţii pe care i-a avut în trecut, pe acel domeniu de activitate pe care el îl raportează ca experienţă în domeniu la această licitaţie? Nu are acel proces verbal de bune practici, nu intră în licitaţie. Pentru a putea participa la o licitaţie trebuie să arate că a avut lucrări similare, eu îi cer la acele lucrări similare procesul verbal între el şi toti subcontractantii lui, proces verbal din care să reiasă ca întotdeauna i-a plătit, şi până la ultimul leu. Nu are acest proces verbal, nu poate intra în licitaţie", a spus Beciu, la Galaţi, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că i-a trimis în acest sens o adresă preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, care l-a asigurat că într-o lege aflată în pregătire vor fi cuprise aceste prevederi.

Potrivit lui Beciu, legea va fi adoptată în circa trei luni.