Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a declarat, miercuri seara, la B1TV, că există probleme în ceea ce priveşte nivelul la care este Fiscul, în legătură cu recuperarea prejudiciilor de la persoanele condamnate pentru corupţie, o soluţie, în acest sens, fiind copierea modelului francez, potrivit Ziare.com.

"Sunt mult mai multe acţiuni pe care le demarăm. Într-adevăr, ANAF-ul nu e bine pus la punct (...) până la urmă încercăm să copiem modelul francez. La noi nu există o bază de date, deocamdată, la nivel naţional. Deci trebuie să înfiinţăm o agenţie sub Ministerul Justiţiei pe modelul francez şi aceşti oameni să aibă o bază de date comună, e vorba de câteva mii de cazuri. Această agenţie va trebui să funcţioneze de la jumătatea anului şi să intervină în piaţă", a explicat Vâlcov, la B1 TV.

Schimbul de replici privind nivelul scăzut de recuperare a prejudiciului a pornit, după ce, premierul Victor Ponta a declarat, marţi seara, la un post de televiziune, referitor la raportul DNA care atrăgea atenţia că ANAF a recuperat, doar 10 la sută din prejudiciile demonstrate de 310 milioane de euro, în anul 2014, că " a fost aşa, o mică păcăleală".  "Ne trebuie hotărâri definitive şi irevocabile", a spus Ponta.

În schimb, DNA a precizat, miercuri dimineaţa, prin intermediul unui comunicat de presă, că Victor Ponta creează o confuzie în opinia publică, punând la îndoiala datele prezentate la bilanţul DNA.

"În încercarea de a justifica gradul scăzut de recuperare a prejudiciilor, de către ANAF (instituţie aflată în subordinea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor) premierul Victor Ponta afirmă că 'e aşa, o mică păcăleală' faptul că ANAF nu ar recupera decât 10% din prejudiciile constatate, în dosarele penale, pretinzând că, in realitate, nu ar exista hotărâri judecătoreşti, care să impună această recuperare, ci doar sechestre ce nu ar putea să angajeze ANAF, în recuperarea prejudiciilor", se arată într-un comunicat al DNA.