Guvernul britanic va analiza introducerea de sancţiuni împotriva băncilor şi contabililor care ajută clienţii să evite plata taxelor, pe fondul scandalului creat în urma dezvăluirilor potrivit cărora banca HSBC ar fi contribuit la "spălarea" a peste 100 miliarde de dolari.

Secretarul şef al Trezoreriei din Marea Britanie, Danny Alexander, a declarat că va propune crearea unei noi legi care să stipuleze sancţiuni financiare şi legale în cazul instituţiilor care sprijină evaziunea fiscală.

"Ar trebui să introducem o nouă ofensă pe lista infracţiunilor în domeniul corporatist pentru a preveni infracţiunile economice, iar organizaţiile care facilitează sau încurajează evaziunea fiscală ar trebui să fie pasibile să primească aceleaşi sancţiuni financiare ca şi autorii evaziunilor", a declarat Alexander pentru postul britanic de televiziune BBC.

Acuzaţiile formulate la începutul lunii februarie de către jurnaliştii International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), potrivit cărora filiala din Elvaţia a băncii britanice HSBC ar fi ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 de ţări să eludeze fiscul, au stârnit o adevărată furtună politică în Marea Britanie, cu doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din mai.

Actualul parlament britanic va fi dizolvat la finele lunii martie, însă, potrivit lui Alexander, parlamentarii au timp să voteze noua lege, care ar putea fi inclusă în versiunea finală a proiectului de buget pe 2015 pe care guvernul o va prezenta pe 18 martie.

Chiar dacă nu va votată, propunerea va fi inclusă pe agenda Partidului Liberal Democrat pentru noile alegeri, a adăugat Alexander, care este şi membru al formaţiunii liberal democratice, aflată în prezent la guvernare alături de Partidul Conservator.

Scandalul HSBC a condus la declanşarea de anchete oficiale în SUA, Marea Britanie, Franţa, Elveţia şi alte ţări, banca britanică anunţând va colabora cu autorităţile care investighează problemele fiscale.