Economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide însă România se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată, arată experţii Fondului Monetar Internaţional în declaraţia remisă la finalul misiunii de la Bucureşti.

În urma crizei mondiale, economia românească a corectat în mare parte dezechilibrele interne şi externe prin intermediul unui mix de politici macroeconomice solide. Cu toate acestea, convergenţa a stagnat şi infrastructura publică precară s-a dovedit a fi o piedică principală pentru o traiectorie de creştere mai puternică. În acelaşi timp, România se menţine vulnerabilă la şocuri externe, iar remedierea bilanţurilor nu este încă finalizată', se precizează în documentul citat, notează AGERPRES.

În context, FMI recomandă combinarea unor politici macroeconomice sustenabile cu măsuri de eficientizare a cheltuielilor publice — în mod special accelerarea absorbţiei de fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii publice — de revigorare a reformelor ce trenează în sectorul întreprinderilor de stat şi rezolvarea moştenirilor lăsate de criză în sectorul financiar.

FMI precizează că discuţiile cu autorităţile române au fost constructive, însă o serie de puncte au rămas în suspensie, motiv pentru care misiunea nu se va încheia cu o analiză în board-ul instituţiei financiare internaţionale.

"Echipele au avut discuţii constructive cu autorităţile române cu privire la modul de îndeplinire a obiectivelor programului suport FMI-CE şi s-au pus de acord asupra unor politici cheie în acest sens. În pofida progreselor importante făcute, o serie de puncte au rămas în suspensie şi discuţiile vor continua săptămânile viitoare de la sediile instituţiilor. Opiniile exprimate în acest comunicat sunt cele ale echipei FMI şi nu reprezintă neapărat punctele de vedere ale boardului FMI. Această misiune nu se va concretiza cu o discuţie în board", se menţionează în comunicatul FMI.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Guvernul nu s-a înţeles cu partenerii financiari internaţionali în privinşa creşerii preţului gazelor naturale şi a restructurărilor din complexele energetice Hunedoara şi Oltenia.

Potrivit premierului, acordul este în vigoare şi cele două probleme vor fi rediscutate în luna aprilie iar una dintre acestea se referă la continuarea agendei de liberalizare a preţurilor la gaze.