Euro s-a depreciat luni faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din septembrie 2003, după ce stânga radicală Syriza ar fi obţinut aproape 40% din voturi la alegerile desfăşurate duminică în Grecia, transmit BBC, Reuters şi Bloomberg.

Syriza, partidul stângii radicale, vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, şi renunţarea la măsurile de austeritate.

Luni dimineaţă, euro a scăzut la 1,1088 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ultimii aproape 12 ani, traderii fiind îngrijoraţi de incertitudinile privind viitorul Greciei. La tranzacţiile din Asia, euro s-a apreciat uşor, la 1,1169 dolari pe unitate.

'Există pericolul unor divergenţe majore între creditorii internaţionali ai Greciei (UE, BCE şi FMI) şi liderul Syriza, care vrea o restructurare a datoriei ţării şi, în acelaşi timp, a promis votanţilor reducerea taxelor, majorarea cheltuielilor guvernamentale şi creşterea salariului minim', a estimat Jonathan Loynes, economist-şef pe probleme europene la Capital Economics.

Cel mai dificil scenariu ar fi ieşirea Greciei din zona euro — o evoluţie care ar provoca turbulenţe pe pieţe. Până când nu vom şti exact programul politic al celor care au câştigat alegerile în Grecia, vor exista incertitudini majore pentru euro', a apreciat analistul Jason Hughes, de la CMC Markets.

Acesta susţine că pragul de 1,10 dolari pentru un euro este unul extrem de important, iar dacă va fi încălcat euro ar putea ajunge la paritate cu dolarul.

Conform datelor Bloomberg, euro s-a depreciat cu 6,1% faţă de dolar, în ultima lună, în timp ce yenul japonez s-a apreciat cu 5,9% faţă de dolar. Coroana norvegiană se apropie de cel mai scăzut nivel faţă de dolar din 2002, din cauza preţului redus al petrolului. Aproximativ două treimi din exporturile Norvegiei sunt reprezentate de petrol şi gaze naturale. Coroana norvegiană s-a tranzacţionat la 7,8070 dolari pe unitate (după ce în 16 decembrie a ajuns la 7,8745 dolari pe unitate — cel mai scăzut nivel din iunie 2002). De asemenea, s-a depreciat cu 0,4%, la 98,722 euro pe unitate.

AGERPRES