Un stat mic aflat în Asia de Sud Est are unul dintre cele mai mari PIB-uri per capita din lume. Aici locuitorii nu plătesc nicio taxă, iar şeful statului oferă în fiecare an cetăţenilor sute de mii de dolari. Este vorba despre Darussalam Brunei - un stat situat în insula Borneo, care se întinde pe o suprafaţă de 5.765 kilometri pătraţi şi are aproximativ 400 000 de locuitori.

Sultanatul şi-a recâştigat independenţa faţă de Regatul Unit la 1 ianuarie 1984. Cetăţenii României obţin gratuit vize pentru 90 de zile la intrarea în Brunei, notează Capital.ro.

În această ţară au fost descoperite terenuri petrolifere în anii '20, iar investitorii străini au început să creadă în potenţialul naţiunii. Populaţia Brunei-ului s-a îmbogăţit, iar Familia Regală a devenit miliardară. Conducătorul statului este sultanul Hassanal Bolkiah şi are numai 21 de ani. El a moşteni o avere de peste 60 de miliarde de dolari, care între timp a scăzut la 20 de miliarde de dolari ca urmare a cheltuielilor nesăbuite ale familiei sale şi ale pierderilor la Bursă, de peste 15 miliarde de dolari, înregistrate de fratele său.

Reşedinţa oficială este palatul Istana Nurul Iman, care este mult mai mare decat palatul Vaticanului şi a costat 350 de milioane de dolari. Locuinţa are 1 788 de camere şi 257 de bai. Sultanul are un garaj cu 7 000 de maşini cu o valoare de 789 milioane de dolari. Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, acesta detine 600 de modele Rolls-Royce, 134 Koenigsegg, singurul Mercedes CLK-GTR din lume cu volan pe dreapta, un Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Bugatti EB110, Lamborghini Murcielago LP640, Maybach 62, doua Jaguar XJR-15 etc.

În ciuda opulenţei de care dă dovadă, sultanul este foarte darnic cu locuitorii statului. În Brunei, educaţia şi îngrijirile de sănătate sunt gratuite şi nu există taxe pe venit. Aici 94% dintre locuitori ştiu să scrie şi să citească, iar cei care doresc să studieze în afara ţării sunt ajutaţi financiar de sultan.

Pe de altă parte, în Brunei poporul nu se bucură de libertatea de exprimare, nu se organizează alegeri, nu există partide politice sau presa liberă, iar sultanul a dat un decret prin care a modificat Constituţia în favoarea sa.