Companiile din energie, telecomunicaţii şi agricultură vor plăti un impozit mai mic cu o treime pentru construcţiile speciale faţă de anul 2014, iar hotelierii din turism vor avea TVA redus pentru pachetele all inclusive.

Impozitul pe construcţiile speciale sau "taxa pe stâlp" cum este mai cunoscută va fi redusă de la 1,5 la 1 la sută din valoarea de inventar a clădirii. Măsura vine după ce afacerile companiilor din energie, telecomunicaţii şi agricultură au fost sever afectate din cauza taxei introduse de Guvern.

Specialiştii în fiscalitate estimează că autorităţile au încasat peste un miliard şi jumătate din această taxă, în 2014, adică de trei ori mai mult decât estimau iniţial.

Tot începând cu 1 ianuarie, hotelierii vor avea TVA redus pentru serviciile all-inclusive, de 9%. Hotelierii o ţin însă pe a lor. Impactul în preţuri va fi însă mic, spun ei, iar pachetele se vor ieftini cu cel mult 10 procente.

Accizele, în schimb, rămân la fel, deşi ar fi trebuit să scadă. Guvernul va folosi nivelul în lei practicat în 2014 pentru a taxa alcoolul, tutunul, cafeaua şi carburanţii.

Totuşi, preţul unora dintre produse ar putea creşte. Ministerul Sănătăţii vrea să mărească taxa pe viciu ca să-i convingă pe români să se lase de alcool şi de fumat deoarece cheltuielile cu bolile fumătorilor sunt în creştere. 

Digi24