Perioada sărbătorilor de iarnă a confirmat că, din cauza concurenţei neloiale a hipermarketurilor, vânzările micilor comercianţi s-au diminuat, a declarat pentru AGERPRES, secretarul executiv al Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), Cora Muntean.

,,Această perioadă, a sărbătorilor, confirmă temerea noastră, că situaţia comercianţilor mici şi mijlocii devine, pe zi ce trece, tot mai gravă. Desigur, nivelul vânzărilor a crescut şi la ei, dar mult mai puţin decât în alţi ani. Această situaţie, pe care am sesizat-o tuturor autorităţilor, este cauzată de concurenţa neloială a hipermarketurilor amplasate în centrul oraşelor (nu la periferie, aşa cum este în toate ţările care înţeleg să-şi apere şi protejeze proprii comercianţi). În ceea ce priveşte Capitala, există un lanţ de retail, devenit deja un fenomen prin extinderea sa, a devenit unul toxic, iar Consiliul Concurenţei ar trebui să observe că hipermarketul are deja poziţie de monopol şi să ia măsuri', spune Cora Muntean.

Nici marii furnizori nu au avut o atitudine mai corectă faţă de micii comercianţi. Au preferat tot hipermarketurile pentru produsele de promoţie.

ANCMMR acuză autorităţile locale care au dat autorizaţii de construire pentru hipermarketuri exact în proximitatea magazinelor care funcţionează de zeci de ani în anumite locuri.