Produsul Intern Brut al României a crescut cu 1% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior, ceea ce înseamnă că ţara a ieşit din recesiunea tehnică în care a intrat la jumătatea anului, potrivit estimărilor Comisiei Europene (CE), scrie Mediafax. Pentru ultimele trei luni, Comisia anticipează o creştere economică de 1,6% faţă de intervalul iulie-septembrie, se arată în raportul de toamnă al Comisiei Europene privind prognozele economice în UE

Raportat la perioada similară din 2013, creşterea PIB va fi de 1,1% în al treilea trimestru şi de 1,6% în următorul trimestru.

Avansul trimestrial al PIB va încetini la 0,3% în primele trei luni ale anului viitor şi se va stabiliza la 0,4% pe parcursul celorlalte trei trimestre, potrivit raportului.

Comisia anticipează o creştere economică anuală de 2% în primul trimestru din 2015 şi de 3,4% în cel de-al doilea trimestru, avansul urmând să se tempereze la 2,8%, respectiv 2,5% în următoarele două trimestre.

România a reintrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, având două trimestre consecutive de contracţie a PIB. Economia a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, după un declin de 0,1% în primele trei luni.

Institutul Naţional de Statistică va publica pe 14 noiembrie estimarea semnal privind evoluţia PIB în trimestrul al treilea.

Comisia Europeană a redus luni semnificativ prognoza privind economia României în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru, anticipând un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie.

Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.