Banca Naţională a României ar putea reduce marţi, în cadrul şedinţei de politică monetară, dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 2,75% pe an, concomitent cu păstrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, ciclul de relaxare continuând în 2015 la 2,5%, potrivit analiştilor.Conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR), Banca Naţională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 2,75% la următoarea şedinţă a Consiliului de Administraţie de marţi, 4 noiembrie 2014. Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi menţinute constante", se arată într-un comunicat al organizaţiei.

CA al BNR a tăiat la finele lunii septembrie dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, de la 3,25% la 3% pe an, şi a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută la 16%.

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a afirmat după şedinţa CA că viitorul Consiliu de Administraţie, care între timp şi-a preluat mandatul, va analiza cu foarte mare atenţie orice reducere ulterioară a dobânzii, având în vedere treiectoria incertă a inflaţiei pe termen lung, dar că va continua reducerea treptată a rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, fără să afecteze rezerva valutară.

Isărescu a spus că nu vede vreun risc de a inversa trendul în următoarele 12 luni şi de a majora dobânda, dar nu poate exclude un astfel de scenariu.

La rândul său, viceguvernatorul BNR Bogddan Olteanu a declarat recent că Banca Naţională va analiza marţi eventuale măsuri de relaxare monetară, pe fondul încetinirii inflaţiei şi sub influenţa acţiunilor iniţiate de BCE pentru stimularea economiei.

Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că dobânda de referinţă a BNR va scădea probabil sub 3%.

În luna august, BNR a redus prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

Analiştii consideră că ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua în 2015, „când dobânda ar putea fi redusă la 2,5% în luna decembrie“.

Totodată, cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei şi valută anul viitor, la 8% pentru lei şi 12% pentru valută.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în ianuarie 2008 şi care reuneşte în rândurile sale aproximativ 60 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală.

Sursa: Mediafax