Firmele ING Investment Management, Deutsche Bank Asset & Wealth Management International, State Street Global Advisors şi Amundi vor ajuta Banca Central Europeană să achiziţioneze obligaţiuni garantate cu active (ABS), program care va începe luna viitoare, potrivit Agerpres. Săptămâna trecută, BCE a început să cumpere obligaţiuni ipotecare (covered bonds) — primul pas al programului menit să extindă bilanţul său cu până la 1.000 miliarde de euro (1.300 miliarde de dolari). În timp ce BCE se luptă cu inflaţia scăzută în zona euro, adoptă şi un program de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active pentru a revitaliza piaţa de obligaţiuni, oferind companiilor o alternativă la finanţarea bancară.

Prin programul de cumpărare a obligaţiunilor ipotecare, care a demarat în 20 octombrie, BCE a făcut achiziţii de 1,7 miliarde de euro de pe piaţa secundară.

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, vrea ca instituţia pe care o conduce să cumpere credite bancare neperformante ('junk') de la băncile greceşti şi cipriote, o mişcare prin care ar putea spori, însă, tensiunile dintre Germania şi BCE.

Citând surse din interiorul BCE, 'Financial Times' anunţa recent că boardul executiv al instituţiei va propune ca actualele cerinţe privind calitatea activelor acceptate de bancă să fie relaxate în ideea de a permite BCE să cumpere titluri de valoare garantate cu active (ABS) greceşti şi cipriote. Dacă propunerea va fi acceptată de majoritatea membrilor Consiliului guvernatorilor BCE, instituţia va putea să cumpere instrumente financiare din toate cele 18 state membre ale zonei euro.

Cu toate acestea, ideea ar urma să se lovească de opoziţia Germaniei, cea mai mare economie din zona euro. Preşedintele Băncii centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care face parte şi din Consiliul guvernatorilor BCE, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că acest lucru va expune la riscuri bilanţul băncii centrale. La rândul său, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble şi-a exprimat şi el opoziţia faţă de intenţia BCE, apreciind că aceste achiziţii de ABS-uri ar putea da naştere la posibile conflicte de interese între rolul de instanţă de politică monetară al BCE şi cel de supervizor bancar.

BCE este obligată să acorde finanţare băncilor care oferă titluri de valoare garantate cu active (ABS) care îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate, respectiv un rating minim 'BBB'. În schimb, Standard & Poor's acordă Greciei şi Ciprului un rating 'B', mult sub nivelul recomandat pentru investiţii, Fitch atribuie Greciei un rating 'B' şi Ciprului un rating 'B minus', iar Moody's plasează Grecia la 'Caa1' şi Cipru la 'Caa3'. Relaxarea regulilor privind criteriile de eligibilitate ar putea elibera miliarde de euro pentru băncile din cele mai slabe economii din zona euro, ceea ce ar putea să conducă la creşterea creditării pentru firmele mici de la periferia zonei euro.