Câteva bănci mari ale lumii, de calibrul J.P. Morgan Chase sau Credit Suisse, au început să taxeze depozitele în euro ale clienţilor, în loc să dea dobândă, scrie Ştiri.tvr. Mişcarea este efectul politicii Băncii Centrale Europene şi al excesului de bani din visteriile băncilor, pe care acestea nu îi pot plasa. Gestul giganţilor financiarii nu este un fenomen general. România este  deocamdată suntem ferită de pericolul taxării depozitelor. Semnalul de alarmă a fost tras de prestigiosul cotidian the Wall Street Journal, care a punctat că, de la 1 octombrie, Bank of New York Mellon aplică un comision de 0,2% depozitelor în euro.

Alte bănci europene dau încă dobânzi pentru economiile în euro, însă banii clienţilor nu-şi păstrează intactă puterea de cumpărare, deoarece dobânzile sunt inferioare inflaţiei. Este o reacţie la politica Băncii Centrale Europene, care împrumută băncile la cele mai mici dobânzi din istoria monedei unice – nemaiexistând interes pentru atragerea economiilor clienţilor.

Clienţii reacţionează diferit în faţa acestei provocări. Există desigur plasamente alternative, dar, cu excepţia titlurilor de stat, majoritatea sunt riscante.

România nu este pândită de acest pericol. Băncile au nevoie de euro de la clienţi, întrucât grupurile financiare mamă îsi retrag plasamentele.

Cât priveşte depozitele în moneda naţională, acestea păstrează încă valoarea banilor. Deşi Banca Naţională a coborât şi ea dobânzile sale cheie, inflaţia a dat şi ea semne de temperare.