Paul-Andrei Baran este un tânăr născut în California care locuieşte de aproape 16 ani în România. A venit pentru o stagiatură în ţara de origine a tatălui său şi nu a mai plecat de aici.

Tânărul este directorul programului Biblionet, prin care bibliotecile publice din România sunt dotate cu calculatoare conectate la internet, printr-o finanţare de aproape 27 de milioane de dolari de la Fundaţia Bill şi Melinda Gates.

“Fundaţia a făcut ea o evaluare asupra României. Dacă vor sau nu să se investească aici. După ce răspunsul evaluării a fost da, ei ne-au dat puţin peste un milion de dolari pentru un program pilot. Apoi am scris un proiect prin care am cerut mult mai mult: în jur de 36 milioane de dolari. Şi au zis că nu. După mai multe negocieri am ajuns la 26,9 milioane de dolari, câţi sunt pentru programul de acum. Fundaţia a făcut aceste programe în mai multe ţări din Europa de Est: Polonia, România, Bulgaria. Acum sunt în Lituania, Letonia, Ucraina, Polonia, România, Bulgaria şi la anul vor începe în Republica Moldova şi Turcia.

Acum priorităţile lor încep să se schimbe, dar ei aveau un sistem de evaluare în care erau luate în considerare două lucruri majore. Unul era nevoia: dacă România, Polonia au nevoie de investiţia lor. Bun, România avea nevoie, dar şi Kazahstan are nevoie. Aici venea al doilea criteriu: capacitatea locală nu doar de a absorbi fondurile, ci şi să fie sustenabil după investiţie. În Franţa nu au avut voie să facă pentru că Franţa are suficient de mult cât să facă singură. În Kazahstan au nevoie, dar ei nu sunt capabili să continue singuri sau sunt prea corupţi. De aceea Europa de Est a fost candidatul aproape perfect pentru programele lor”, a declarat acesta într-un interviu acordat ec.europa.eu.

Paul-Andrei Baran se află pe lista celor 100 de inovatori din Europa Centrală şi de Est şi este şi “campion digital” al României, titlu acordat de fiecare stat membru UE unei persoane cu merite deosebite în promovarea digitalizării în ţara respectivă, potrivit Business Magazin.

Din cele aproximativ 3.100 de comunităţi din România, numai 2.800 au biblioteci publice, a precizat Baran.

Prin programul Biblionet, în ultimii şase ani, 750.000 de români au avut pentru prima oară acces la internet.

Programul a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare şi echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet şi a instruit aproape 3.000 de bibliotecari pentru a iniţia şi asista utilizatori în accesarea informaţiei, potrivit unor date publicate anul trecut.