Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că planul Guvernului este ca anul viitor România să ajungă la un nivel al absorbţiei fondurilor europene de la 39 %, cât este în prezent, la 80%, din cele 19,2 miliarde de euro pe care le-a avut alocate pentru 2007-2013, scrie Mediafax. „Astăzi, suntem la un nivel de absorbţie de aproximativ 39%, iar planul nostru este ca anul viitor să recuperăm aceste întârzieri şi să ajungem la un nivel de 80% din totalul de 19,2 miliarde de euro pe care România le-a avut alocate pentru 2007-2013“, a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia.

„Îmi doresc foarte mult ca acest proces de reformă să fie finalizat în 2014, astfel încât în 2015, atunci când se suprapun deja două perioade, actualul cadru financiar care se închide şi următorul cadru financiar, să fie lucrurile mult mai simple pentru noi. Eu estimez că anul viitor va fi o intrare de fonduri europene în România de peste opt miliarde de euro“, a mai spus Teodorovici.

El a mai spus că România va închide anul 2014 cu cel puţin 2,9 miliarde de euro absorbite, însă şi-a exprimat încrederea că va fi depăşit acest nivel.

„Ca şi sume de intrat în România, până în prezent deja au intrat 2 miliarde de euro ar până la final de an, mai intră cel puţin un miliard de euro. Undeva la 3,3 miliarde de euro vor intra în acest an în România. Mai mult cu peste 500 de milioane de euro faţă de ceea cea intrat în 2013. Deci, nu este absolut niciun fel de pericol vizavi de ceea ce înseamnă trimitere de facturi, primire de sume de la Bruxelles. Mai mult, cum şi primul-ministru a afirmat foarte clar, niciun fel de proiect european nu va suferi în ceea ce înseamnă plata de plăţi. Noi asigurăm în mod constant şi la timp plăţile către beneficiar“, a spus Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a aflat, joi, într-o vizită în judeţul Alba unde a participat la inaugurarea staţiei de epurare a municipiului Alba Iulia, investiţie realizată printr-un proiect european, iar apoi a avut întrevederi cu liderii PSD Alba.