Epopeea reducerii CAS-ului cu 5 puncte procentuale, măsură plimbată între toţii actorii politici, s-a concretizat în sfârşit în lege. Începând cu 1 octombrie, angajatorii plătesc taxe mai mici statului din salariile brute plătite angajaţilor, ceea ce înseamnă, teoretic, că aceşti bani ar putea fi redirecţionaţi spre salariaţi.

Începând de azi, angajatorii plătesc mai puţini bani statului în urma salariilor acordate angajaţilor. Dacă un salariat are suficientă forţă de negociere cu firma la care lucrează, atunci patronii i-ar putea mări salariul NET.

Dacă primeşti în prezent un salariu net de 2.000 de lei, angajatorul ar putea să îţi mărească de azi leafa netă cu 80 lei în mână. 

În cazul în care decid să nu dea aceşti bani angajaţilor, firmele rămân cu 143 de lei la fiecare salariu net de 2.000 lei, bani pe care îi pot redirecţiona către investiţii.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi diminuate la angajatori de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului.

Măsura legislativă ar putea să ducă la creşterea salariilor angajaţilor cu circa 4% sau la majorarea investiţiilor companiilor, cu impact asupra creării de noi locuri de muncă.

Reducerea CAS este privită cu rezervă, însă, de companii, care se aşteaptă la introducerea de noi taxe în viitor, pentru re-echilibrarea bugetului de stat.

SURSA: Realitatea.net