Miliardarii lumii păstrează munţi de bani în numerar, dovadă a faptului că ultra-bogaţii se tem să investească prea mult pe piaţa financiară, în urma crizei financiare din 2008-2009, relatează CNBC, potrivit Mediafax. Potrivit unui nou studiu în rândul miliardarilor, miliardarii păstrează fiecare, în medie, 600 de milioane de dolari în numerar, suma mai mare de exemplu decât PIB-ul Republicii Dominicane. Suma este cu 60 de milioane de dolari mai mare faţă de anul trecut şi este echivalentă cu 19% din averea lor netă. „Nivelul mai ridicat al lichidităţilor semnalează că mulţi miliardari ţin banii în afara pieţei financiare, în aşteptarea momentului optim în care să îşi facă investiţiile“, se arată în studiu.

Astfel, deţinerile în numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decât investiţiile lor pe piaţa imobiliară. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridică în medie la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile în numerar ale acestora.

Simon Smiles, director de investiţii la UBS Wealth Management, a declarat că familiile miliardare se concentrează în mare parte pe aceeaşi întrebare şi anume ce să facă cu banii.

„Aparenta siguranţă a numerarului, la care se adaugă experienţa dureroasă a crizei financiare din 2008-2009 şi problemele ulterioare din zona euro, întăresc tendinţa de favorizare a unei strategii prudente de alocare a banilor“, afirmă Smiles în raport.

Cu toate acestea, miliardarii se mulţumesc de multe ori să suporte pierderi mici decât să rişte pierderi mai mari din plasamente. Păstrarea unor fonduri mari în numerar nu sunt specifice doar miliardarilor, ci şi milionarilor şi multimilionarilor, care deţin astfel de sume mari, echivalente cu 20%-30% din averea totală netă. Bogaţii sunt încă traumatizaţi de criza financiară din 2008 şi 2009, când multe familii cu bani au rămas fără lichidităţi. Mai mult, multe familii bogate au ratat creşterile mari înregistrate pe piaţa financiară în 2012 şi 2013, iar acum simt că au pierdut cea mai bună ocazie de a investi.