Oferta publică iniţială a Alibaba Group Holding Ltd a devenit cea mai mare din istorie, ajungând la 25 miliarde de dolari, după ce bancherii şi-au exercitat opţiunea de majorare a tranzacţiei cu 15%, în urma cererii solide, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres. Instituţiile financiare care au intermediat tranzacţia sunt: Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley şi Citigroup.

Vineri, la debutul listării Alibaba la bursa de la New York, acţiunile au urcat cu 38%, cel mai mare avans pentru o ofertă publică iniţială de cel puţin zece miliarde de dolari, arată datele Bloomberg.

„Aşteptările pentru această companie sunt la un nivel record. Piaţa pare să folosească Alibaba ca un reprezentant al economiei de consum“, a apreciat analistul Li Muzhi de la Arete Research Service LLP, în Hong Kong.

Vineri, pe baza preţului acţiunilor Alibaba la închiderea şedinţei bursei de la New York, capitalizarea companiei chineze se ridica la 231 miliarde de dolari, depăşind societăţile americane Amazon şi eBay.

Alibaba realizează 80% din totalul vânzărilor online din China şi efectuează mai multe tranzacţii decât realizează împreună Amazon şi eBay. Compania a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani de un fost profesor, Jack Ma, care vrea să utilizeze banii obţinuţi în urma listării pentru extinderea activităţii firmei în SUA şi pe alte pieţe.

Cheltuielile online ale cumpărătorilor chinezi ar urma să crească în următorii ani, iar Alibaba intenţionează să se extindă pe pieţele emergente, în Europa şi SUA.

Compania a înregistrat un profit de aproape două miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie 2014, în timp ce vânzările au urcat cu 46%, la 2,54 miliarde de dolari.