Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a redus prognoza de creştere pentru anul acesta şi anul viitor pentru cele mai mari economii ale lumii, în contextul conflictelor geopolitice şi al menţinerii unei rate mici a inflaţiei din zona euro, scrie Business Magazin. Astfel, OCDE estimează că produsul intern brut (PIB) din zona euro va înregistra un avans de 0,8% la finalul acestui an, în condiţiile în care, în luna mai, instituţia a anticipat o creştere de 1,2% a economiei din regiune.

Prognoza pentru Statele Unite a fost, de asemenea, redusă, OCDE anticipând o urcare de 2,1% a PIB-ului american în 2014, faţă de 2,6% în luna mai.

Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna august la 0,3%, minimul ultimilor aproape cinci ani, cu mult sub ţinta de puţin sub 2% asumată de BCE.

Dintre ţările din zona euro, OCDE a prezentat cea mai drastică revizuire a prognozei anterioare pentru Italia. Astfel, în timp ce în luna mai organizaţia a anticipat o creştere de 0,5% a PIB-ului pentru anul acesta, OCDE şi-a reorientat estimarea spre o contracţie a economiei italiene de 0,4%.

Economia Germaniei va avansa cu 1,5% atât anul acesta, cât şi anul viitor, iar PIB-ul Franţei va creşte cu 0,4% în 2014 şi cu 1% în 2015.

OCDE a atras atenţia asupra nevoii de intervenţie pentru stimularea economiei atât din partea Băncii Centrale Europene (BCE), cât şi a guvernelor naţionale.

La începutul lunii septembrie, BCE a redus dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15% stabilit în iunie.

OCDE sfătuieşte guvernele naţionale să întreprindă reforme structurale, întrucât acestea sunt necesare "pentru a asigura un ritm de creştere a economiei globale suficient de alert încât să ducă la reducerea şomajului".

În schimb, instituţia anticipează un avans de 0,9% al economiei Japoniei în acest an şi de 1,1% anul viitor.

Cea mai mare creştere va fi înregistrată de economia Chinei, de 7,4% în 2014 şi 7,3% în 2015. De asemenea, prognoza pentru PIB-ul Indiei a fost crescută de OCDE, cu o urcare de 5,7% în 2014 şi de 5,9% anul viitor.