Denigrarea unui competitor şi deturnarea clientelei unei întreprinderi reprezintă practici de concurenţă neloială, după cum se precizează într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro. Folosirea unor astfel de practici constituie contravenţie şi va fi sancţionată din septembrie cu amenzi drastice. Concret, firmele care îsi vor denigra competitorii sau vor deturna clientela unei societăţi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 5000 de lei până la 50.000 de lei, în timp ce pentru persoanele fizice amenzile vor fi cuprinse între 1000 de lei şi 5.000 de lei.

Noi practici de concurenţa neloială au fost stabilite prin OG 12/2014 privind combaterea concurenţei neloiale şi a altor acte în domeniul concurenţei.

Sunt considerate contravenţii şi furnizarea de informaţii inexacte, incomplete sau care induc în eroare ori de documente incomplete, furnizarea de informaţii, documente într-o formă incompleta în timpul inspecţiilor desfăşurate.

Potrivit dispoziţiilor citate, aceste contravenţii se sancţionează cu amenzi între 1.000 şi 10.000 de lei, dacă sunt săvârşite de către întreprinderi, autorităţi şi instituţii publice. În schimb, dacă aceste fapte sunt săvârşite de către persoane fizice, atunci amenzile scad la 500 – 2000 de lei. Noile amenzi se vor aplica din data de 5 septembrie 2014.

De asemenea, Consiliul Concurenţei va stabili prin regulament procedura de soluţionare a sesizărilor cu privire la practicile de concurenţă neloială.

În cazul în care Consiliul Concurenţei apreciază că efectele unei practici de concurenţă neloială sunt minore sau că sesizarea este neîntemeiată, în termen de 30 de zile de la înregistrare va comunica autorilor un răspuns motivat, se arată în noile dispoziţii.

Termenul de soluţionare a sesizărilor care îndeplinesc condiţiile menţionate anterior este de 60 de zile de la data la care sesizarea este completă.