Fermierii care vor să primească anticipat banii  de la UE trebuie să solicite o adeverinţă de conformitate de la APIA. În baza acestui document, băncile acordă, sub formă de credit garantat, până la 90% din sumele cuvenite.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 6 august, va elibera adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – Campania 2014, care intenţionează să acceseze credite bancare pentru finanţarea activităţilor curente.

Fondul de Garantare a Creditului Rural şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru IMM garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie.

Toate convenţiile încheiate între APIA, bănci şi Fondul de Garantare vor fi postate pe site-ul APIA (apia.org.ro), a anunţat ieri instituţia.

Mecanismul finanţării

Potrivit convenţiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul judeţean/local APIA unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2014 va elibera o adeverinţă prin care confirmă faptul că beneficiarul a depus cererea de plată pentru anul 2014.

Adeverinţa atestă şi că au fost finalizate controalele şi verificările administrative asupra cererii de plată a beneficiarului, până la data emiterii adeverinţei.

De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Pot beneficia de această adeverinţă fermierii selectaţi la controlul pe teren (clasic sau teledetecţie) numai după finalizarea acestor controale.

După ce au obţinut documentul de la APIA, fermierii se prezintă cu el la o unitate bancară şi, în baza adeverinţei, pot solicita un credit în aşa fel încât să obţină banii mai repede.

Valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită aferentă SAPS, respectiv 120 de euro pe hectar.

Potrivit APIA, suma va fi denominată în lei astfel:
** pentru creditele acordate de banca creditoare până la data de 29 septembrie 2014 inclusiv, schimbul valutar se va face la cursul leu/euro comunicat de Banca Centrală Europeană (BCE) la data solicitării creditului;
** pentru creditele acordate de banca creditoare începând cu data de 30 septembrie 2014 inclusiv, schimbul se va face la cursul leu/euro comunicat de BCE din data de 30 septembrie 2014.