Guvernul a pregătit o nouă schemă de ajutor de stat, care să fie aplicată până la sfârşitul anului 2020, de care vor beneficia doar un număr deja estimat de 150 companii, investiţiile iniţiale fiind astfel ajutate doar dacă valoarea minimă se ridică la 20 milioane euro şi sunt păstrate cinci ani, potrivit Mediafax. Noua schemă de ajutor de stat va avea ca obiectiv stimularea doar a investiţiilor cu impact major în economie.

În baza schemei, costurile aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale vor fi considerate cheltuieli eligibile. Astfel, costurile cu active corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale vor fi finanţate de stat sub formă de sume nerambursabile, în limita intensităţii maxime admise.

Prin active corporale se va înţelege acele active asociate investiţiei iniţiale reprezentate de construcţii noi de orice tip, instalaţii tehnice, maşini şi echipamente, iar prin active necorporale cele asociate investiţiei iniţiale constând în transfer de tehnologie prin achiziţionarea de drepturi de proprietate intelectuală referitoare la brevete de invenţie, licenţe, know-how sau cunoştinţe tehnice nebrevetate.

De acest ajutor de stat vor putea beneficia doar companiile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii, o serie de criterii, respectiv sunt înregistrate potrivit Legii societăţilor comerciale, nu înregistrează debite restante la buget, nu intră în categoria „întreprinderilor în dificultate“.

Companiile în activitate vor putea beneficia de ajutor de stat dacă au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare sau egală cu 1% în ultimul exerciţiu financiar încheiat şi au capitalurile proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat.

Companiile nou-înfiinţate vor primi ajutor de stat dacă au capital social subscris vărsat în valoare de minimum 100.000 lei şi nu aparţin unor acţionari care deţin sau au deţinut în ultimii doi ani anterior datei înregistrării cererii o altă firmă înregistrată conform Legii societăţilor care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare.

În acelaşi timp, însă, Guvernul va stabili că investiţiile iniţiale realizate de companii trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de criterii, şi anume să aibă o valoare totală de 20 milioane euro, să-şi demonstreze eficienţa economică şi viabilitatea pe perioada implementării investiţiei şi 5 ani de la data finalizării acesteia conform planului de afaceri, să genereze contribuţii la dezvoltarea regională, prin plata de taxe şi impozite la bugetul consolidat al statului şi la bugetele locale, pentru perioada implementării investiţiei şi 5 ani de la data finalizării acesteia.

Ajutorul de stat va fi plătit în perioada 2015-2023, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei. Bugetul maxim al schemei este 600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, iar bugetul anual maxim va fi de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro.

Numărul total estimat al firmelor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 150, se arată în document.

Ajutorul de stat va fi acordat companiilor prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor, sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxim admisibile.

Nivelul maxim al ajutorului de stat de care va putea beneficia o companie, în cadrul schemei, în raport de cheltuielile eligibile, va fi, pentru regiunea Bucureşti, echivalentul în lei a 11,25 milioane euro, pentru perioada 2014-2017, şi echivalentul în lei a 7,5 milioane euro, pentru 2018 - 2020, în timp ce pentru regiunile Vest şi Ilfov acest nivel maxim va fi echivalentul în lei a 26,25 milioane euro.

Pentru regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, nivelul maxim al ajutorului de stat va fi echivalentul în lei a 37,5 milioane euro.

Intensitatea brută a ajutorului de stat regional, raportat la cheltuielile eligibile, nu va putea depăşi 15% (pentru perioada 2014-2017) şi 10% (2018-2020) pentru regiunea Bucureşti, 35% pentru regiunile Vest şi Ilfov şi 50% pentru regiunile Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia.

Guvernul arată că, prin noua schemă de ajutor de stat, se intenţionează stimularea realizării de investiţii în active fixe de înaltă tehnologie, pentru realizarea de produse cu valoare adaugată mare, pentru piaţa internă şi export

În document se mai arată că, în perioada 2007-30 iunie 2014, pe ansamblul celor cinci scheme de ajutor de stat, Ministerul Finanţelor a emis acorduri pentru finanţare în valoare de peste 738 milioane euro pentru susţinerea unor proiecte de investiţii în valoare de peste 2,4 miliarde euro, care au generat aproximativ 23.000 de noi locuri de muncă.