Toyota, cel mai mare producător de automobile la nivel mondial, va răscumpăra acţiuni pentru prima dată în ultimii cinci ani, returnând investitorilor 3,5 miliarde de dolari din rezervele acumulate odată cu creşterea profitului.

Compania japoneză va răscumpăra 1,9% din acţiuni pentru 360 miliarde yeni (3,5 miliarde de dolari), iar jumătate din titlurile preluate vor fi anulate până la finele lunii iunie, potrivit unui comunicat al Toyota, preluat de Bloomberg.

Toyota nu a mai răscumpărat acţiuni din februarie 2009. În următorii cinci ani, compania a depăşit mai multe perioade tensionate, începând de la criza economică, urmată de daunele de imagine suferite odată cu o serie de campanii uriaşe de rechemare a automobilelor în service pentru diverse defecţiuni şi de cutremurul devastator care a lovit Japonia în 2011, urmat de un val tsunami, catastrofe care au blocat lanţul de producţie al industriei auto nipone timp de câteva luni.

Ultimii doi ani au adus însă o revenire puternică pentru Toyota, datorată în bună măsură programului economic adoptat la finele anului 2012 de premierul Shinzo Abe şi susţinut de banca centrală japoneză. Deprecierea masivă a yenului a ajutat exportatorii japonezi să câştige competitivtate pe piaţa globală şi să-şi majoreze semnificativ profiturile.

Toyota estimează pentru anul fiscal care se va încheia luni, 31 martie, un profit record de 1.900 miliarde yeni.

Compania a anunţat anterior că vrea să distribuie dividende echivalente cu 30% din profitul net şi că nu va construi noi fabrici până în anul 2015, concentrându-se în schimb pe eficientizarea operaţiunilor existente.

Toyota a raportat la sfârşitul anului trecut rezerve de 3.570 miliarde yeni (aproape 35 miliarde de dolari), în urcare cu 28% faţă de finele lui 2012.