Cea mai ieftină maşină din lume a primit zero stele la testele de siguranţă Ncap. Automobilul indian Tata Nano, cea mai ieftină maşină din lume, a primit zero stele pentru protecţia adulţilor şi copiilor la testele de siguranţă Ncap, derulate în Germania.

Lansată în 2009 la un preţ de aproximativ 2000 de dolari, Tata Nano a fost prezentată drept automobilul care va motoriza masele în India, potrivit The Guardian.

Industriaşul Ratan Tata a sugerat atunci că, dacă maşina avea să aibă succes pe piaţa autohtonă, compania va dezvolta în termen de doi ani o variantă destinată pieţelor din Europa şi SUA.

Modelul a trecut iniţial un test de siguranţă în Marea Britanie, iar grupul Tata s-a arătat încrezător într-un rating de patru stele în sistemul NCAP. Rezultatele testelor derulate în decembrie la centrul ADAC din Landsberg, Bavaria, ar putea pune însă probleme constructorului indian în ceea ce priveşte ambiţiile de a se extinde către pieţele dezvoltate.

Tata Nano a primit zero stele, dintr-un maxim de 5, în ceea ce priveşte protecţia pasagerilor adulţi şi copii şi nu îndeplineşte nici măcar criteriile de bază în ceea ce priveşte siguranţa recomandate de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Izbit de un perete din beton la viteza de 64 kilometri pe oră, modelul (cu volan pe dreapta) s-a rotit cu 150 de grade şi a alunecat aproximativ doi metri spre stânga. Partea frontală a cedat „precum o cutie de carton“ şi s-a înfăşurat în jurul manechinului amplasat pe scaunul şoferului, modelul nefiind dotat cu airbaguri. Roata din faţă-dreapta a pătruns prin podea şi a zdrobit picioarele manechinului. Mâna dreaptă a manechinului a ieşit printre parbriz şi geamul din dreapta.

Înaintea testului, inginerii ADAC erau îngrijoraţi de consecinţele simulării asupra manechinelor, notează The Guardian. Create pentru a imita structura corpului uman, un exemplar costă aproximativ 100.000 de euro, de 60 de ori mai mult decât un Nano.

Rezultatele testului nu au lăsat loc de interpretare: manechinele vor putea fi reparate şi utilizate în alte simulări, însă în cazul unui accident pasagerii de pe locurile din faţă nu ar fi supravieţuit. Modelul nu permite instalarea de scaune speciale pentru copii, astfel că a primit zero stele şi la această categorie.

Reprezentanţii Tata Motors nu au comentat încă rezultatele simulării.

În pofida preţului scăzut, Nano nu s-a ridicat la aşteptările grupului Tata în materie de vânzări. În 2011, The Economist scria că fabrica din Sanand, provincia Gujarat, funcţionează sub capacitate. În luna octombrie a anului trecut, modelul a înregistrat vânzări de 2.500 unităţi, faţă de 10.000 în aprilie 2012.

Tata a lansat recent un model mai scump, denumit Nano Twist, în încercarea de a reporni vânzările.