Cu toate că specialişti spun că automobilele produse de Mazda sunt cele mai sigure din lume, cel mai recent program de evaluare a maşinilor din Europa a desemnat un alt câştigător.

Cea mai sigură maşină la începutul anului 2018 este Volvo XC60. Este un SUV extrem de sigur, care a primit un rating de 98 la sută în ceea ce priveşte siguranţa şoferului şi a pasagerilor adulţi, în timp ce sistemele de frânare automată de urgenţă şi asistenţă
la banda de rulare a fost notată cu 95%.

Scorul obţinut de modelul suedez în acest domeniu este cu 20 de puncte mai bun decât următoarele maşini din topul siguranţei în 2018: Renault Koleos şi Land Rover Discovery.

”Noul XC60 este una dintre cele mai sigure maşini Volvo făcute vreodată”, a spus Malin Ekholm, care conduce Centrul de Siguranţă al constructorului nordic, adăugând: ”Este echipată cu tehnologii de ultimă generaţie care sunt menite să ajute şoferii, să protejeze pasagerii, cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic, cum ar fi pietonii sau bicicliştii, dar şi să reducă riscurile în cazul unei coliziuni”.

Volvo şi-a propus ca până în 2020 să elimine complet riscul rănilor grave sau al deceselor în maşinile pe care le produce. Volvo XC60 a primit punctaj maxim la două categorii de siguranţă, cum ar fi protecţia capului pasagerilor şi la coliziunea frontală.

În topul celor mai sigure maşini din 2018, în urma testului Euro NCAP, se află şi mai multe modele Volkswagen şi Subaru.

VW Arteon, T-Roc şi Polo conduc în topul celor mai sigure maşini din categoria executive, mini off-road, respectiv supermini, în timp ce Subaru Impreza şi Crosstrek (XV) sunt cele mai sigure maşini mici pentru familie.

Un Volvo XC60 produs în 2018 costă cel puţin 40.000 de euro.