Primăria oraşului Shanghai a redactat un manual de conducere auto destinat în special femeilor, care cuprinde recomandări precum purtarea părului strâns sau neutilizarea odorizantelor de maşină, relatează marţi EFE.

Deşi părul lung este frumos, le va împiedica pe femei să vadă alte maşini apropiindu-se lateral”, se arată în acest manual al cărui text a fost publicat pe site-ul de informaţii Sixthtone.

„În situaţiile de urgenţă în care conducătorul auto trebuie să întoarcă, părul lung nu numai că va bloca vederea, dar se poate de asemenea înfăşura în jurul scaunelor sau al volanului”, se arată în textul care va fi pus la dispoziţia tuturor familiilor din Shanghai până la sfârşitul lunii.

Manualul avertizează şi cu privire la pericolul purtării unor tocuri de peste 4 centimetri, folosirii unor odorizante prea puternice pentru maşină sau atârnării unor obiecte decorative de oglinda retrovizoare. Odorizantul de maşină „ar putea produce o explozie”, iar tocurile ar putea afecta acceleraţia şi frânarea, argumentează autorii textului.

Acesta include şi capitole destinate şoferilor vârstnici şi pasagerilor copii, dar nu există nicio secţiune dedicată special conducătorilor bărbaţi, cu toate că, potrivit statisticilor oficiale, femeile din China sunt mai puţin implicate în accidente decât bărbaţii. Astfel, potrivit poliţiei din Hangzhou, accidentele în care au fost implicate femeile au reprezentat 10 la sută în acest oraş, deşi procentul şoferiţelor este de 36 %.

Nu doar la Shanghai, considerată cea mai modernă şi mai deschisă urbe a ţării, ci şi în provincia Jiangsu (estul ţării), s-au făcut recomandări şoferiţelor chiar de Ziua Femeii, avertizându-le să nu trimită mesaje pe telefon, să nu se machieze la volan şi să nu se urce la volan când sunt prost dispuse.