Zeci de dealeri de maşini la mâna a doua, inexistente în realitate, invadează mediul online. Cumpărători de bună credinţă sunt convinşi de pozele afişate pe internet şi păcăliţi de aşa-zişii vânzători să dea şi un avans pentru ca tranzacţia să fie bătută în cuie. Cumpărătorii naivi rămân cu banii daţi şi fără autoturismul mult dorit.

Sorin Susanu - director OPC Braşov: „Prima etapă era de a selecta un anunţ unde era pus un preţ extrem de atractiv pentru client.”

Aşa începe capcana pentru cei care vor să-şi cumpere rapid o maşină ieftină şi bună. O spune chiar şeful protecţiei consumatorilor din Braşov. Nu de puţine ori, chiar el a încercat să îi ademenească pe escroci.

Sorin Susanu - director OPC Braşov: „Pasul următor era de a-i scrie un mesaj vânzătorului, care de cele mai multe ori poate fi contactat doar telefonic.”

Cel care vinde autoturismul nu vrea să i se ia urma. Maşinile afişate pe internet nu au numărul de înmatriculare sau seria expuse, astfel încât nu pot să fie verificate. Preţul de vânzare este unul mic. Apoi, răufăcătorul îi spune potenţialului client că nu este în ţară aşa că are nevoie un avans care să garanteze tranzacţia.

Sorin Susanu - director OPC Braşov: „Doreşte să se asigure că noi vom ajunge în localitatea respectivă, solicitându-ne să depunem o sumă de bani tot pe numele nostru, din localitatea de domiciliu către localitatea destinatară.”

Sorin Susanu - director OPC Braşov: „Solicită să îi punem la dispoziţie o copie după documentul de trasnfer.”

Escrocii pun astfel mâna pe datele personale ale victimei.

Înşelătoria iese la suprafaţă atunci când oamenii refuză să mai cumpere autoturismul. Merg la bancă pentru a-şi retrage banii. Aici descoperă că de fapt conturile au fost golite.

Sorin Susanu - director OPC Braşov: „Împreună cu documente false, ridică de la centrul de transfer rapid al banilor suma pe care noi o transferasem.”

Aşa zisul vânzător este apoi de negăsit. Contul lui de pe site-ul de anunţuri dispare. De la începutul anului şi până acum zeci de oameni au fost păcăliţi în acest mod. Puţini merg însă să depună plângere la poliţie.

Georgian Drăgan - Poliţia Română: „Cumpărătorul să se întâlnească cu vânzătorul. Să nu înmâneze niciun ban înainte de a întocmi contractul de vânzare cumpărare.”

Puţini dintre cei care comit astfel de înşelătorii pot fi prinşi. Însă dacă sunt prinşi riscă până la 3 ani de închisoare.