Nu degeaba superstiţioşii cred că ziua de vineri este una neagră. Datele Institutului Naţional de Statistică le dau perfectă dreptate. În zilele de vineri se petrec cele mai multe accidente rutiere, cu mult peste cele din orice altă zi lucrătoare. Şi mai e un lucru surprinzător: iarna, sunt mai puţine accidente pentru că autorităţile deszăpezesc greu şi târziu drumurile.

Conform statisticilor, luna august rămâne cea mai sângeroasă lună de pe parcursul unui an. Anul trecut s-au înregistrat puţin peste trei mii de accidente rutiere, spre deosebire de luna ianuarie când au fost puţin peste 1.800 de accidente rutiere. În continuare zilele de vineri de peste an rămân cele mai sângeroase. Statisticile au arătat că în aceste zile au fost înregistrate aproape cinci mii de accidente rutiere.

Datele INS arată că, în oricare altă zi săptămână, numărul accidentelor rutiere nu este mai mare de patru mii. Vinerea şi în zilele de sâmbătă şi duminică, sunt simţitor mai multe. În 2016, în zilele de vineri, media creşte la aproape 5.000.

Există şi comparaţii din perspectiva anotimpurilor. Şi aici, diferenţele sunt spectaculoase.

Vara rămâne periculoasă pe şosele, cu o medie de peste 3.000 de accidente în august. Iarna, în schimb, numărul lor scade brusc: în ianuarie, sunt sub 2.000.

Specialiştii spun că, dincolo de viteză şi traversarea prin loc nepermis - care sunt cauzele principale de producere a tragediilor pe şosele - un factor determinat este şi infrastructura precară din România. Şi asta indiferent de anotimp!

Poliţiştii au fost chemaţi la accidente de cele mai multe ori pe timpul zilei, în 71% dintre cazuri. 20% din accidente s-au produs fie la răsărit, fie la apus. Sunt atât de multe dimineaţa devreme şi seara târziu pentru că e vorba de fix acele momente ale zilei când se schimbă lumina şi ochii au nevoie de adaptare la modificări.