General Motors va lansa, săptămâna aceasta, o maşină electrică, în China, care se va vinde cu doar 5.300 de dolari. Maşina costa iniţial 14.000 de dolari, însă s-a ieftinit după ce General Motors a primit mai multe subvenţii guvernamentale şi locale pentru reducerea emisiilor gazelor de seră.

Maşina poartă numele Baojun E100, are o autonomie de 160 de kilometri şi este creată în special pentru traficul aglomerat din marile oraşe. Are două locuri şi un motor electric de 39 de cai putere şi poate ajunge la o viteză maximă de 100 de kilometri pe oră.

Are un ampatament de 1,6 metri şi o înălţime de 1,67 de metri şi este perfectă pentru a te strecura prin ambuteiaje, potrivit producătorilor.

Înăuntru este un sistem de entertainment cu un ecran de 7 inci şi Wi-Fi integrat. De asemenea, toate aceste maşini electrice vor avea şi senzori de parcare, precum şi un sistem de alertă care se activează atunci când sunt sesizaţi pietoni în faţa automobilului.

S-au şi înregistrat deja 5.000 de precomenzi. Pentru început, în săptămânile viitoare vor fi disponibile 700 de maşini. Iniţial, maşina va fi vândută doar în provincia Guanxi, din sudul Chinei, însă General Motors vrea să extindă vânzările pe tot teritoriul Chinei, dacă încasările vor fi pe măsura aşteptărilor.

Cel mai mare succes pe care l-a avut o maşină electrică este înregistrat de Model 3, de la Tesla. Compania americană are 455.000 de comenzi. Iniţial au fost 518.000, însă mulţi au renunţat pentru că ar fi trebuit să aştepte livrarea chiar şi spre sfârşitul lui 2019.

Ţara europeană în care se cumpără cele mai multe maşini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.

În prezent, printre cele mai ieftine maşini electrice de pe piaţă sunt modelele Nissan Leaf şi Hyundai Ioniq Electric. Acestea costă în jur de 26.000 de euro.