Samsarii de autoturisme vor face doi ani de închisoare, dacă sunt prinşi că falsifică kilometrajul maşinilor pentru a creşte preţurile

Pedeapsa este propusă, într-un proiect de lege, de mai mulţi parlamentari, printre care şi fostul preşedinte Traian Băsescu.

Dacă iniţiativa se va transforma în lege, vânzătorii de maşini vor fi obligaţi să completeze pe proprie răspundere numărul real de kilometri ai vehiculului. Iar mincinoşii vor fi acuzaţi de... fals în declaraţii.

″În cazul înstrăinării vehiculului, fostul proprietar al acestuia este obligat să completeze pe certificatul de înmatriculare o declaraţie pe proprie răspundere privind datele de identificare ale persoanei către care a înstrăinat vehiculul, dată înstrăinării, precum şi indicaţia contorului kilometric la dată înstrăinării", se spune în proiectul de modificare a Codului rutier, citat de stirileprotv.ro.

Dacă ulterior, se va dovedi că a fost dat înapoi kilometrajul, vânzătorul poate fi acuzat de fals în declaraţii, infracţiune pedepsită de Codul Penal cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.
Sursa citată menţionează că, de la începutul anului şi până acum, din şapte maşini înmatriculate în România, şase erau sunt aduse din străinătate, la mâna a două. În jur de 253.000 de autoturisme de care europenii din vest s-au debarasat au fost luate de bune de ai noştri.

Falsificarea numărului de kilometri creşte preţul maşinii chiar şi cu 1.000 de euro. Legea care ar urmă să le vină de hac samsarilor ce recurg la astfel de practici va intra în dezbaterea aleşilor la toamna.