Maşinile Kia se află pe locul întâi în topul celor mai fiabile automobile din Germania, arată un studiu realizat de J. D. Power, o companie americană de analiză şi cercetare de piaţă.

Studiul analizează problemele întâlnite de şoferii din Germania în ultimele 12 luni, după primele 12-36 de luni de folosire a unei maşini.

Topul este dominat de branduri din Coreea de Sud (Kia, Hyundai) şi din Japonia (Toyota, Mitsubishi). Este interesant de remarcat că branduri foarte apreciate în România, precum Mercedes-Benz, Audi sau BMW, se află la coada clasamentului referitor la fiabilitate.

Studiul a examinat 177 de probleme împărţite în 8 categorii:

– exteriorul vehiculului
– experienţa şofatului
– displayuri / comunicaţii / audio / navigaţie / divertisment / comenzi
– scaune
– încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat
– interiorul vehiculului
– motorul
– transmisiuni

Fiabilitatea este calculată în funcţie de numărul de probleme apărute la 100 de vehicule. Un scor mic reflectă o calitate superioară (maşinile respective se defectează mai puţin).

Media industriei este o fiabilitate de 151 (mai slabă faţă de 2016, când a fost de 127).

Kia se află pe locul întâi, cu un scor de 99. Hyundai se află pe locul doi (105), brand urmat de Toyota (109), Mitsubishi (113) şi Skoda (114).

Studiul este realizat pe baza răspunsurilor a aproape 14.000 de proprietari de maşini fabricate în perioada 2014-2016. Cercetarea s-a desfăşurat în intervalul februarie – aprilie 2017.

Dacia se află pe locul 14 în top, imediat sub media industriei, cu un scor de 152.

J. D. Power a alcătuit şi topuri pe diferite tipuri de vehicule, de la maşini urbane la SUV-uri, maşini de lux sau maşini mici. În clasamentul dedicat vehiculelor mici Dacia Sandero ocupă o poziţie foarte bună: locul 3, după Toyota Yaris şi Skoda Fabia.