Elon Musk, şeful Tesla, a anunţat că din 7 iulie a început producţia maşinilor Model 3, cele mai ieftine automobile electrice pe care compania sa le-a produs până acum.

Musk spune despre Tesla Model 3 că are o autonomie de 344 de kilometri, ajunge la 96 de kilometri pe oră în 5,6 secunde, iar portbagajul are o capacitate de 400 de litri.

Tesla Model 3 va avea preţuri cuprinse între 30.800 şi 35.200 de euro. Diferenţa de 5.000 de euro este dată de funcţia Autopilot. Preţul este unul foarte atractiv, având în vedere că un
Tesla Model S costă în Europa peste 68.000 de euro.

Tesla Model 3 s-a bucurat de un succes foarte mare. După doar două zile de la lansarea oficială, cei de la Tesla au anunţat că au primit peste 253.000 de precomenzi. Numărul este dublu faţă de estimările iniţiale.

Ţara europeană în care se cumpără cele mai multe maşini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.

În prezent, printre cele mai ieftine maşini electrice de pe piaţă sunt modelele Nissan Leaf şi Hyundai Ioniq Electric. Acestea costă în jur de 26.000 de euro.

Marea provocare a producătorilor de maşini electrice este să dezvolte baterii care să ofere automobilelor o autonomie cât mai are. Cei de la Nissan, de exemplu, spun că vor produce o baterie care va ţine aproximativ 500 de kilometri.

Săptămâna trecută, Henrik Fisker, directorul companiei Fisker, a anunţat că a realizat prototipul unei maşini electrice care are o autonomie de aproximativ 650 de kilometri, prinde o viteză de până la 260 de kilometri pe oră şi cu o încărcare de 9 minute poate parcurge o distanţă de 100 de kilometri.

Fisker eMotion are urma să coste în jur de 129.000 de dolari la precomandă şi va fi produsă începând cu 2019.