PAL-V, o companie olandeză cu sediul la Raamsdonksveer, se pregăteşte ca din octombrie să înceapă producţia unui girocopter cu două şi trei roţi, care se poate deplasa atât pe şosele, cât şi în aer.

Olandezii speră să vândă această maşină până la sfârşitul anului viitor. Mai multe maşini zburătoare sunt proiectate şi dezvoltate de companii din Cehia, Slocavia, Japonia, China sau Statele Unite.

De exemplu, cehii de la Nirvana Systems au produs girodrive, care se pot deplasa pe şosele şi în aer. AeroMobil din Slovacia au primit deja zeci de comenzi pentru o maşină înaripată, dotată cu un turbopropulsor pentru a decola de pe sol. Livrarea ar urma să fie făcută în 2020.

PAL-V va avea un motor cu benzină fără plumb, cu 100 de cai-putere şi va fi capabilă să zboare între 400 şi 500 de kilometri, la o altitudine maximă de 2.500 de metri. Pe şosele poate să atingă o viteză maximă de 170 de kilometri pe oră.

De asemenea, va fi nevoie atât de permis de conducere a automobilului, cât şi de un brevet de pilot. Olandezii ar urma să producă până la 100 de vehicule în 2019, iar în 2020 vrea să ajungă la câteva sute.

Primul model care va ieşi de pe linia de producţie, un model de lux, denumit PAL-V Liberty, costă 499.000 de euro. Apoi va fi lansat un model mai puţin luxos, PAL-V Liberty Sport, ce va fi comercializat cu 299.000 de euro.